A jelenlegi világgazdasági helyzetben a FIAT pénzek folyamatosan inflálódnak, amely egyre nagyobb bizonytalanságot jelent minden háztartás számára. (FIAT pénznemnek minősülnek a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott és deklarált törvényes fizetőeszközök, mint például az angol font, az euró vagy a magyar forint.) Németországban a hivatalos adatok szerint jelenleg 8%-kos az infláció. Idehaza hasonló mértéket közölnek a statisztikai hivatalok. Azonban van egy igen nagy különbség a kettő között: míg Németországban a pénzromlás euróban történik, addig nálunk forintban. 

És hogy ez miért is fontos? 

Nézzük meg a következő példát:

A jelenlegi Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt az energiahordozók beszerzési ára folyamatosan emelkedik. Ezeket az energiahordozókat azonban dollárban és euróban vásárolja az importáló ország. Ebből kifolyólag, ha a hazai viszonyokat nézzük Magyarországnak először a külföldi valutát kell beszereznie. Azonban itt jön be a képbe egy másik fontos momentum: nem csak az energiahordozók árai drágulnak, hanem ezzel párhuzamosan az euró/forint és dollár/forint árfolyamok is emelkednek. Így tehát azok a nemzetek, akik nem részei az euróövezetnek (vagy nem dollár a pénznemük) duplán rosszul járnak, hiszen egyre több külföldi valutát kell vásároljanak egységárban egyre drágábban.

Ennek a dupla terhelésnek az elsimítása gigászi feladat, és valószínűleg hosszú távon is éreztetni fogja a hatását az üzemanyagnál, az élelmiszereknél és az energiaáraknál is.

A napenergia hasznosítása egy jó opció lehet minden család számára

Hogyan védekezhetünk ellene?

Az élelmiszeráraknál és az üzemanyagoknál sajnos közvetlen megoldást csak a pénzünk infláció feletti megtérülése hozhat. Azonban az energiaáraknál mi magunk is tehetünk azért, hogy ezeket a drágulásokat kevésbé érezzük megterhelőnek. Az energiaszektorban a megújuló energiatermelésé a jövő. Mivel továbbra is az energiahordozók drágulása várható, hosszú távon egy házi napelemes rendszer komoly megtakarítást eredményezhet. Azonban ezzel sem érdemes sokat várni, hiszen az elektronikai termékeket is érinti az infláció és az alapanyaghiány, így ezeknek a rendszereknek a beszerelési költsége és várólistája is emelkedésnek fog indulni. Mindezek miatt arra buzdítunk mindenkit, hogy ne halogassa sokáig ilyen irányú terveit. Szerezze be napelemes rendszerét még mai árakon és nulázza le áramszámláját!

forrás: https://www.instagram.com/thepeakbroker/