Napjainkban már nem is kérdés, hogy rendkívül fontos környezetünk védelme érdekében az olyan technológiák használata, mint amilyen a napenergia hasznosítása. Azonban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ezzel a technikával mennyire szennyezzük a környezetünket és milyen pozitív és esetleg negatív hatásai lehetnek a napelemek telepítésének. 

Különböző tanulmányokban is olvashatjuk, hogy minden energiatermelő és -továbbító rendszer károsítja a környezetet, azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben. A hagyományos energiahordozókat felhasználó technológiák súlyosan környezetkárosító hatásúak, főként a levegő szennyezés révén. A különböző alternatív, megújuló energiahordozók azonban jóval környezetbarátabb megoldást jelentenek. A napenergia “tiszta”, zöld energiatermelést tesz lehetővé a tanulmányok készítői szerint is. 

Azonban nézzük, milyen előnyökkel járhat a napenergia hasznosítása!

  1. kimeríthetetlen energiaforrás
  2. nem szennyezi a levegőt
  3. szükségtelenné válik a villamos távvezetékek építése
  4. javulhat a víztartalékok minősége
  5. növekedhet országunk energetikai függetlenség, amely a jelenlegi helyzetben elengedhetetlenül fontos

A napenergiát vizsgáló tanulmányok szerint a napelemek környezetkárosító hatása csekély. Ennek oka, hogy a napelemparkok biológiai értelemben szinte nem is hagynak lábnyomot működésük során. Amennyiben megfelelő helyre telepítik azokat, a kutatók szerint még pozitív hatással is lehetnek a biológiai sokféleségre akár a növény- akár az állatvilágról van szó. Emellett a napelemek felszerelése nem jár különösebb zajártalommal, hiszen családi házak esetén egy akár egy nap alatt lezajló, gyors munkafolyamatról beszélünk. Mindemellett működésük közben sem adnak semminemű hangot és szennyezőanyagot sem bocsátanak ki, amely ismét alátámasztja állításunkat. Városi környezetben pedig vizuális ártalmat sem okoznak, hiszen tökéletesen beleilleszkednek a beépített környezetbe, sok esetben szinte észre sem vehetők, ezáltal nem okoznak esztétikai zavart.

A napelemes rendszerek telepítésének előnyeiről még hosszasan írhatnánk, azonban úgy gondoljuk, hogy ebből a rövid, lényegre törő összefoglalóból egyértelműen látható, hogy a napelemek környezetre gyakorolt negatív hatása eltörpül a nem megújuló energiahordozókéhoz képest, így mindenkit csak bátorítani tudunk azok telepíttetésére. Ne habozzon és keressen minket bátran!

Végezzen kalkulációt akár már most ide kattintva!