Jelenleg az RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázat második ütemére készül az ország, de még az elsőben sem hirdettek eredményt. Ez önmagában véleményünk szerint több problémát felvet. Egyrészt kétséges a pályázat elérhetősége, másrészt az eredményhirdetés időpontja. Jelen piaci körülmények között az árak drasztikusan emelkednek hónapról hónapra, így a tervezett rendszere ára előre csak nagyságrendileg adható meg. A jelenlegi bruttó 500.000 Ft / kWp elszámolható költség már most sem fedezi a rendszer árát, csak körülbeül 60-70% -ban. Ez várhatóan egy év múlva tovább csökken, már csak 50 % körüli lesz.

Az elszámolásról

Ezen kívül az elszámolás sem egyszerű, problémákat vet fel.

Jelen állás szerint, ha valaki önerővel telepíttet rendszert, szaldó elszámolásba kerül. Itt kWh alapú az elszámolás, éves leolvasással, a termelt kW-ból kivonják a háztartás által fogyasztott kW mennyiséget, és ez után kell fizetni. Ez értelem szerűen rendre 0 Ft az esetek nagy százalékában.

Amennyiben a 100%-os pályázattal telepíttet, ebben az esetben az Ön rendszere bruttó elszámolásba kerül. Ez azt jelenti, hogy Forint alapú az elszámolás, szintén éves bontásban. Tehát tegyük fel, ha Ön eladja az áramot éves szinten 200.000 Ft összegben,  megvenni viszont a jelenlegi rezsivédelem mellett is nagyságrendileg 400.000 forintért kell. Ez a különbség abból adódik, hogy nem akkor termeli az áramot amikor elhasználja. (Nappal termel, este elhasznál illetve nyáron többet termel, télen többet használ fűtésre – klíma, villanykazán).

Továbbá a támogatás keretében csak akkora rendszer telepíthető, amekkora az  előző évi fogyasztása volt. Emiatt nem lehet végrehajtani egy későbbi bővítést, amennyiben szükség lenne rá valamilyen okból. Továbbá nem lehet több panelt feltenni, hogy nagyobb összegben értékesíthessen áramot.

Mindezek miatt a továbbiakban nem foglalkozunk a pályázattal, mivel véleményünk szerint nem kifizetődő.

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet támogatás keretében továbbra is vállaljuk napelemes rendszerek telepítését, korszerűsítését!

Természetesen amennyiben ezek mellett is mellettünk döntene, és szüksége van árajánlatunkra, keressen minket bátran!