Bár a tavalyi évben több olyan rendelet is napvilágot látott, amelynek hatására megrengett az emberek napelembe vetett hite, továbbra is megéri napelemes rendszerbe fektetni. Hogy miért? Cikkünkben részletezzük.

A jelenlegi jogszabályok értelmében a szaldó 2024. január 1-jétől nem lesz elérhető, de azok számára, akik ezelőtt az időpont előtt üzembe helyezték napelemüket, még 10 évig marad a szaldó elszámolás. Tehát a 2023-as évben még változatlanul a szaldós elszámolás mellett köthetők meg a szerződések. (Így például ha az Ön rendszere 2023. március 31-el kerül átadásra, akkor még 2033. március 31-ig a szaldó elszámolás alá tartozik.) Az elszámolás alapja tehát mindig az üzembe helyezési idő, nem pedig a szolgáltatói szerződés.

Jelenleg ugyan a visszatáplálási tilalom még érvényben van, ami a megtérülést némiképp lassítja. Azonban egy Európai Uniós rendelet szerint 2024. december 31-ig legkésőbb el kell törölni Magyarországon a hálózatba történő visszatáplálási tilalmat. Magyarország ugyanis jelentős volumenű Európai Uniós támogatást kapott hálózatfejlesztésre, ezért a hálózat állapotát fél évente felül kell vizsgálni, így részben vagy egészben akár már korábban is feloldásra kerülhet ez a korlátozás. Ezt követően pedig újabb előnyre tehetnek szert a meglévő szerződéssel rendelkezők, akik még 10 éven át a szaldó elszámolási rendszer pozitívumaival számolhatnak majd.

Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a közelben zajló háború felgyorsította a megújuló energia iránti igényt, hiszen a fosszilis energiahordozóktól való függőség megszüntetése iránti igény egyre nagyobb lett nem csak hazánkban, hanem az egész Európai Unióban. A nap végtelen energiája pedig számos előnnyel jár, amit vétek lenne kihasználatlanul hagyni!

Mindezek fényében látható, hogy minden abba az irányba mutat, hogy a megújuló energia felé mozduljunk el, hiszen ez az esetleges rendelet módosításokkal is egy megtérülő és biztos befektetés a jelenlegi instabil gazdasági környezetben. 

Kérjen ajánlatot most!

Bővebben a témában az alábbi rendeletekben/stratégiában olvashat:

  1. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 13/2022. (XI. 18.) MEKH rendelete a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) 
  2. MEKH rendelet és a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának a 2021. április 1. napjával induló árszabályozási ciklusra vonatkozó keretszabályairól szóló 12/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet módosításáról
  3. A Kormány 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről
  4. Az Európai Tanács határozata a Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról (Brüsszel, 2022.11.30.)
  5. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022DC0221&from=EN