Napenergia Plusz Program

A 2024 januári lakossági Napenergia Plusz Program pályázathoz mindenki számára elérhető csomagajánlatokkal készültünk, amely messze túlmutat az inverter-akkumulátor termék kombináción. A jövő ugyanis az energiamenedzsment, és az energiapiacon való részvétel. Azon túl, hogy a SolarEdge inverter, amelyet napelemeinknél használunk hagyományosan erős a napenergia hozam maximalizálásában, a jövő az energia okos felhasználása, azaz annak a sok ismeretlenes egyenletnek a megoldása, hogy mikor mi történjen a megtermelt energiával. Akár óránként változó áramdíjak mellett is.

Mindössze 34% önerővel létrehozhatja akkumulátoros napelem-rendszerét!

Hogy mit jelent ez?

2.140.320 forint önerővel 6,3 millió forintnyi beruházást valósíthat meg a pályázattal!

Töltse ki űrlapunkat, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot a további információkkal!

  Hogy miért érdemes a JézéSolart és a SolarEdge invertereket választani a pályázathoz?

  • Egy gyártó átfogó rendszerét kapja, egymással összehangolt rendszerelemekkel.
  • A rendszer rendelkezik olyan okos otthon eszközökkel, amikkel az önfogyasztás maximalizálható (bruttó tarifa).
  • Rendelkezik olyan energiamenedzsment szoftverekkel, amivel a jövő energiapiaci változásaihoz alkalmazkodni képes (dinamikus tarifa, bevételt generáló részvétel az energia piacon).
  • A legnagyobb tapasztalattal bíró optimalizáló gyártó, az optimalizálással járó minden előnyt nyújtja (biztonság, több energia, napelemek maximális kihasználása a sztringen belüli különbségek kezelésével, árnyékok kezelése, napelem szintű felügyelet, stb).
  • Könnyedén bővíthető (akár a napelem, akár az energiatárolás).
  • Bővíthető lesz a kétirányú DC elektromos autótöltővel.
  • Bővíthető lesz más gyártók termékeinek kommunikációs protokoljának kezelésével (Local Home controller) – pl. más gyártó autótöltője, hőszivattyú, stb.
  • Könnyen telepíthető a vezeték nélküli Home hálózatnak köszönhetően.
  • Képes a teljes épület tartalék ellátására és a fogyasztók optimalizálására.
  • Magas színvonalú, magyar nyelvű ügyfélszolgálat.
  • Fejlett hibafelderítési algoritmusok, előrejelzések, riasztások a Monitoring rendszerből.
  • Proaktív hiba előrejelzés (még a meghibásodás előtt cseréljük az alkatrészt).
  • Iparági vezető gyártói garanciák.
  • Rendelkezik globálisan használt, évek óta bizonyító szoftveres támogatással.
  • Könnyen kezelhető, magyar nyelvű okostelefon applikáció, kiemelkedő felhasználói élménnyel.
  • A legfejlettebb, iparági szabványokon túlmutató biztonsági megoldásokkal rendelkezik (Safe DC, UL9540A).
  • Kiberbiztonsági és ESG szempontból kiváló (nem kínai gyártó).

  Amennyiben további információkra lenne szüksége keressen minket bátran!

  A továbbiakban az alábbi témákról olvashat bővebben:

  Inverter: Home Hub SE5K

  A SolarEdge új inverter családja a „HUB” nevet kapta. Ide fut össze ugyanis minden energiatermeléssel és energiafogyasztással kapcsolatos adat, mégpedig vezeték nélküli kommunikáción, ami a SolarEdge saját fejlesztése (Home hálózat). Az inverter AC teljesítménye 5 kW, a rá csatlakozó napelem teljesítmény 10 kWp lehet. Sajnos a pályázat ezt 6 kW-ban korlátozza. Mivel a SolarEdge teljesen más elveken működik, mint az összes másik inverter, a 6 kW-os korlát a lehetséges optimalizálók típusát és számát is korlátozza. Az inverter garanciaideje 25 évre is kibővíthető, az alap garanciaidő 12 év. A bruttó elszámolási rendszerben hasznos asszimetrikus működést firmware frissítéssel a 2024 évben biztosítjuk.

  Adatlap letölthető: Home Hub háromfázisú inverterek

  Optimalizálók: S500B

  Minden napelemhez csatlakozik egy optimalizáló. A SolarEdge tehát nem a napelemeket köti sorba, hanem az optimalizálókat. Ennek a látszólag jelentéktelen részletnek óriási gyakorlati következményei vannak. Az optimalizálók 2006-os ötlete olyan lényegi fejlesztést hozott az iparágba, amire a világ vezető gyártója tudott épülni: a SolarEdge. Ezek az előnyök:

  • Magasabb éves hozam (több energia)
  • Nagyobb biztonság (Safe DC ) funkció: fokozott tűzvédelem és életvédelem
  • Nagyobb biztonság (Sense Connect funkció): az optimalizálók mérik a csatlakozó hőmérsékletét (tűzvédelem)
  • Felügyelet: minden egyes napelem modul látható, ellenőrizhető, mérhető, egy esetleges hiba távolról diagnosztizálható, sőt előrejelezhető
  • Rugalmas tervezés: különböző tájolású, dőlésszögű napelemek működnek együtt egyetlen sztringben
  • Bővíthetőség: évek múlva a rendszer bármilyen napelemmel, bármilyen tájolással-dőlésszögben bővíthető
  • Árnyék, és minden más napelemek közötti teljesítménykülönbséget okozó hatás kezelése (piszok, hó, hőmérséklet, degradáció)

  A SolarEdge az optimalizálók ötödik generációját gyártja, a fejlesztés pedig folyamatos. 2024-ben az S600A típussal készülünk a kis napelem darabszámú háztartási rendszerekhez. A pályázati csomagban az S500B típus érhető el, amiből legalább 14 db-ot szükséges csatlakoztatni az inverterhez. Figyelembe véve a pályázat által előírt korlátot (120% túlméretezés), ez a gyakorlatban 14 db 400-425W -os napelem modul felszerelését jelenti. A SolarEdge sajátos rendszerkialakításának köszönhetően, ez 14 különböző munkapontot jelent. Az optimalizálók minden egyes napelemből a lehető legtöbb energiát képesek kinyerni, ellentétben a hagyományos sztring inverterekkel. Az optimalizálók garanciaideje 25 év.

  Adatlap letölthető: lakossági optimalizálók S-sorozat

  Akkumulátor

  SolarEdge lítium-ion akkupakkot kínál, ami két darab 4,6 kWh kapacitású modulból áll. Az akkumulátor helyezhető kültérbe vagy beltérbe. Az akkumulátor a DC oldalon csatlakozik, emiatt a töltése nem korlátozódik az inverter AC kimeneti teljesítményéhez. Ha a napelemek éppen képesek akár 10 kW teljesítményre, akkor ez a teljesítmény szinte hatásfok vesztés nélkül az akkumulátorba kerül. Más gyártóknál, ha az akkumulátor AC oldalon csatlakozik, akkor a nagyobb napelem teljesítmény elvész, illetve a töltés hatásfoka jóval alacsonyabb a többszörös AC/DC átalkaítás miatt.

  Az akkumulátor teljesíti a legszigorúbb biztonsági normákat. Globálisan ez jelenleg az UL9540A. Ez a vizsgálati módszer kiterjed a termikus túlfutás (thermal runaway) vizsgálatára, amely jelenség a lítium-ion akkumulátorok biztonságának Achilles-sarka. Az akkumulátort 10 év garanciával kínáljuk (70% megmaradó kapacitást garantálunk). A garanciafeltételek nem korlátozzák a ciklusszámot. Letölthető adatlap: 48V-os akkumulátor


  Tartalék interfész (működés áramszünet esetén)

  Amikor a hálózati szolgáltatás szünetel, az épület energiaellátás nélkül marad még akkor is, amikor süt a Nap. Így működik minden hagyományos napelem rendszer. A napelem kizárólag csak akkor tud energiát szolgáltatni az áramszünet idején, ha erre a feladatra felkészített inverter működik, ilyenek pedig csak az elmúlt 1-2 évben jelentek meg, és azok is csak korlátozott mértékben -jellemzően egy fázison, korlátozott teljesítménnyel- képesek erre.

  A SolarEdge megoldása más. A SolarEdge tartalék interfész modul a teljes épületet, három fázison (3x63A), fázis asszimetriával képes ellátni. Ez a berendezés kizárólag a Home Hub inverterekkel működőképes (az inverterrel kommunikál). Lehetőség van arra is, hogy az épület nagyfogyasztóit tetszés szerinti fontossági sorrendben működtessük (illetve ne működtessük), ha a tartalék ellátás üzemmód lép életbe. A fogyasztókat a „smart home” eszközök vezérlik, amelyek vezeték nélkül kommunikálnak az inverterrel. A tartalék interfész modul tartalmazza az energiamérőt is.

  (A cikk írásának idején Magyarországon a tartalék ellátás engedélyezési feltételei nem ismertek, így az ilyen eszközök egyelőre nem alkalmazhatók)

  Adatlap letölthető: Tartalék interfész modul

  Smart Home eszközök a fogyasztók „felokosítására”

  Az előttünk lévő bruttó tarifa rendszerben a nagyobb fogyasztókat akkor érdemes működtetni, amikor az ingyenes energia bőven rendelkezésre áll. A legáltalánosabban használható eszköz a SolarEdge melegvíz vezérlő. Ez az eszköz nem kapcsoló! Az éppen rendelkezésre álló napelem teljesítményt a melegvíz tároló fűtésére fordítja, mérhető, felügyelhető és szabályozható módon, 2.5 kW (illetve 5 kW) teljesítményig. A napenergia tehát a lítium-ion akkumulátor mellett hőenergia formájában is tárolható, a meglévő háztartási melegvíz tartályban. A SolarEdge kínálatában megtalálható más eszközökkel bármilyen háztartási fogyasztó bekapcsolható az ökoszisztémába, a Home hálózat vezeték nélküli technológia segítségével. Ezekkel az önfogyasztás növelhető, a hálózatra táplálás a lehető legkisebb szintre csökkenthető. Áramszünet esetén pl. megtiltható a szauna működtetése, vagy elsődlegesen (nap)energiával – vagy az akkumulátorban tárolt energiával – ellátandó fogyasztóként beállítható a hűtőszekrény, a világítás, vagy akár a garázskapu motorja.

  Adatlap: Melegvíz vezérlő modul

  Elektromos autók töltése (kétirányú DC töltés)

  Természetesen a SolarEdge jelenlegi kínálatában megtalálható az autótöltő is. Ennél érdekesebb, hogy a 2023-as Intersolar kiállításon bemutatták a kétirányú DC autótöltőt, amely várhatóan 2024 végén kerül kereskedelmi forgalomba. A Home Hub ökoszisztémának szerves része lesz majd az autóban „hazavitt” energia otthoni felhasználása (V2H megoldás) és nagy hatásfokú (AC átalakítás nélküli) otthoni DC töltése. Forradalmian új termékről (koncepcióról) van szó, a SolarEdge lehet az első napenergia területről érkező gyártó, aki ezzel megjelenik.

  Angol nyelvű sajtóhír az Intersolar bemutatóról: DC autótöltő V2H

  Felügyelet, üzembiztonság, hozam: minden ami nem a hardver

  Hogyan értesül a felhasználó arról, hogy a felszerelt napelem rendszer megfelelően működik-e? Egyáltalán mi tekinthető megfelelő működésnek? (A közösségi média fórumok gyakori kérdése, hogy „ma az X rendszerem 10 kWh-át termelt, szerintetek ez elég jó?”.) Átérezhető az a bizonytalanság, amit a felhasználó érez, amikor a napelem rendszere dolgozni kezd, és egy teljesítmény adat megjelenik az applikációban… és ez most jó vagy rossz? Vagy év végén, amikor azt látja, hogy a rendszer éves termelése 8 MW? Ez rossz eredmény, vagy éppen kiváló?

  A SolarEdge ingyenes tervezőprogramjával pontos hozamszámítás végezhető. A felügyeleti platform pedig lehetőséget ad a kivitelezőknek arra, hogy összes SolarEdge telepítésüket monitorozzák, szükség szerint beavatkozzanak. Okos eszközön a kivitelezők számára a SolarEdge GO, a felhasználóknak a mySolarEdge applikáció biztosítja a beállítás, ellenőrzés lehetőségét. Az optimalizálóknak köszönhetően, mindezt a napelem szintjén.

  Lakossági elszámolási rendszerek a szaldón túl

  A pályázatban megvalósuló napelem rendszerek már a bruttó elszámolási rendszerben fognak működni.

  A korábbi években a szaldó elszámolás, sem a kivitelezőket, sem a felhasználókat nem állította komoly kihívás elé. A szaldós rendszerek tervezése, kivitelezése, és az üzemeltetésük is egyszerű. A jövő ennél jóval izgalmasabb, és mindenki számára több kihívást tartogat.

  A SolarEdge előnye leginkább abban látható, hogy a felhasználó ezzel egy olyan jövőbiztos rendszerhez jut, amivel a következő években Magyarországon is elérhető új lehetőségeket is képes kihasználni, akár bevételeket generálni.

  SolarEdge ONE energiamenedzsment

  Néhány nyugat-európai országban már elérhető a dinamikus ártarifa. Ezzel az elszámolási lehetőséggel az akkumulátorral rendelkező napelem rendszer tulajdonosok az áramtőzsdén elérhető áron vásárolnak energiát, illetve a felesleges energiát is piaci áron termelik be a hálózatba. Az energia útját, az akkumulátor feltöltését és kisütését a SolarEdge One energiamenedzsment szabályozza, mesterséges intelligencia segítségével.

  A napelem rendszerek élettartama 20-25 év. Az inverter a rendszer meghatározó eleme, sokkal inkább meghatározza a teljes rendszer hozamát, üzembiztonságát. Az inverterről akkor dönt okosan a felhasználó, ha figyelembe veszi, hogy a villamos energia piacon az elkövetkező években gyökeres változások várhatók. Nem inverterre van szükség, hanem az épület villamos energia forgalmát menedzselő eszközökre. Ezt nyújtja a SolarEdge Home Hub szoftver/ hardver ökoszisztéma.

  GermanHungary